St1 Deep Heat Oy

St1 Deep Heat Oy
St1 Deep Heat Oy 0 1 5 0

keskiarvo / 0 tähtiarviointia

tähtiarviointisi

Kirjoita arvio tästä yrityksestä/yhteisöstä

Yhteyshenkilö: Jari Suominen (+)

Purotie 1 , 00380 Helsinki

01055711
Y-tunnus:
2657354-4
Toimialat:
Kuvaus:

St1 Deep Heat on suomalainen energiayhtiö, joka on osa St1-konsernia. Se on po­raamassa Espooseen kahta geotermistä energiaa hyödyntävää reikää. Hanke on toteutuessaan Suomen ensimmäinen geotermisellä energialla toimiva teollisen mittakaavan lämpölaitos. Sen on tarkoitus valmistua vuonna 2018 ja tuottaa lämpöä Fortumin kaukolämpöverkkoon. Jos pilottiprojekti onnistuu, vastaavaa tekniikkaa voidaan hyödyntää muuallakin Suomessa. Hanke on yksi Suomen uusiutuvan energian kärkihankkeita, jolle Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt investointitukea. Tekes taas tukee hankkeeseen liittyvää tieteellistä tutkimusta, jonka avulla kehitetään alaan liittyvää osaamista Suomessa. Geolämpövoimaloita on käytössä jo esimerkiksi Ranskassa ja Yhdysvalloissa.

Tulevaisuuden päästötön energiamuoto löytyy maan alta. St1 porautuu seitsemän kilometrin syvyyteen Espoon kallioperään, syvemmälle kuin Suomessa koskaan aiemmin. St1 Deep Heat -pilottiprojektin tavoitteena on rakentaa Suomen ensimmäinen geotermisellä energialla toimiva teollisen mittakaavan lämpölaitos Fortumin toimiessa myyntikumppanina.

Geoterminen lämpö on jännittävä vaihtoehto päästöttömässä lämmöntuotannossa. St1:llä on jo ennestään kokemusta kestävästi tuotetusta energiasta, ja geoterminen lämpö onkin meille luonteva seuraava askel.

Prosessi, jolla geotermistä lämpöä otetaan talteen, on varsin yksinkertainen. Aluksi maaperään porataan kaksi seitsemän kilometrin syvyistä reikää. Toisesta syötetään vettä alas kallioperään, jossa se kuumenee geolämmön voimasta. Kuuma vesi nousee ylös toisesta reiästä, ja syntynyt lämpö syötetään lämmönvaihtimen kautta kaukolämpöverkkoon. Valmis laitos tuottaa jopa 40 MW energiaa.

Projektin haasteena on Suomen kova kallioperä, jonka läpäiseminen vaatii erikoisvalmisteisen poran lisäksi sinnikkyyttä. Seitsemän kilometrin poraamiseen kuluu liki puoli vuotta. Uskomme kuitenkin, että uusi tapa tuottaa kestävää energiaa on vaivan väärti. Lisäksi näin syvälle porattaessa saatetaan hyvinkin tehdä kansainvälistä tiedemaailmaa kiinnostavia löytöjä.

Fortumin lämpölaitoksen alueella suoritettu luotausreiän kairaus kahden kilometrin syvyyteen on nyt saatu päätökseen. Seuraavana on vuorossa reiän luotaus- ja kivinäytteiden analysointivaihe, jolla selvitetään varsinaisten syvälämpökaivojen poraukseen tarvittavia tietoja maaperästä. Itse lämpölaitoksen on tarkoitus valmistua vuonna 2018, ja sen on suunniteltu kattavan kymmenen prosenttia Espoon kaukolämmön tarpeesta. Pilottiprojektin onnistuessa tekniikka voidaan ottaa käyttöön muuallakin Suomessa. Geolämpövoimaloita on käytössä jo esimerkiksi Ranskassa ja Yhdysvalloissa.

Avainsanat
maalämpö, energia, geoterminen, lämpölaitos, fortum, st1, lämpö, kallioperä, kaukolämpöverkko, lämmöntuotanto
Näkymien määrä
203
Verkkosivujen vierailuja
42

ARVIOINNIT

Lisää arviointi

Tällä hetkellä ei ole arviointeja

118finder hakupalvelu

118 finderin hakupalvelun avulla voit etsiä yrityksiä, henkilöitä ja säätilaa maailmanlaajuisesti. Tarjoamme myös webhotellien, mobiilisivustojen ja rivi-ilmoitusten palveluita.

Olemme valtuutettu Europages yhteistyökumppani Suomessa ja Ruotsissa.


118finder - Europages offical partner